Usrah dan Sejarahnya

 

Perkataan USRAH berasal daripada kalimah ARAB yang bermaksud KELUARGA…Menurut kamus dewan, keluarga bermaksud kaum,saudara mara, kaum kerabat,sanak saudara dan lebih jelas disebut sebagai KELUARGA.

Manakala dalam Kamus al-Munjid fi al-Lughatu wa al-A’lam perkataan USRAH adalah mufrad kepada (ASARO) iaitu perkumpulan yang mempunyai hubungan kukuh

Manakala dari segi ISTILAH pula….,USRAH bermaksud kumpulan individu atau mukmin yang beriman dengan agama ISLAM, berusaha dan tolong-menolong di antara satu sama lain untuk memahami dan menghayati ISLAM berdasarkan perintah ALLAH swt dalam surah AL-MAIDAH ayat 2 “Dan hendaklah kamu bertolong-tolong untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu tolong pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan). Dan bertakwalah kepada ALLAH kerana sesungguhnya ALLAH MAHA BERAT AZAB SEKSAANNYA (bagi sesiapa yang melanggar perintahnya).”

Tuntasnya,jelaslah di sini bahawa USRAH bukan sahaja tempat untuk menyampaikan atau mendapatkan ILMU, malahan ia merupakan tempat untuk kita sesama ahli kumpulan membincangkan sesuatu masalah yang timbul dan juga tempat untuk membentuk peribadi dan sahsiah ahli kumpulan dan tolong menolong apabila ada sebahagian ahli usrah ditimpa kesusahan & dapat mempertingkatkan lagi hubungan UKHWAH ISLAMIYYAh kita bersama…INSYAALLAH…

PEMBENTUKAN USRAH ZAMAN RASULULLAH S.A.W.

Sebelum kedatangan ISLAM ke negeri ARAB,orang-orang arab jahiliyyah hidup dalam keadaan yang penuh dengan kegelapan.Mereka mengamalkan kepercayaan syirik dan penyembahan tuhan-tuhan palsu.Selain itu, orang-orang kaya mengamalkan sikap menindas golongan yang miskin. Mereka telah lupa ajaran yang dibawa oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail,begitu juga dengan ajaran Nabi Musa dan Isa. Mereka telah mencampur-adukkan ajaran ALLAH dan RASUL dengan ajaran yang lain.

Setelah Nabi Muhammad diangkat sebagai rasulullah saw,beliau telah menjalankan dakwah secara berperingkat-peringkat,iaitu secara sembunyi-sembunyi (dikhususkan kepada kaum keluarga dan sahabat yang terdekat) dan secara terang-terangan (dakwah kepada masyarakat).

Di zaman RASULULLAH tidak wujud istilah USRAH,akan tetapi pada zaman sekarang ia dikenali sebagai USRAH kerana kita melihat kepada dakwah rasulullah saw dengan mengumpulkan sekumpulan penganut atau pengikut ISLAM dan kelompok yang kecil.

Pembentukan USRAH yang pertama adalah dilakukan di DAR AL-ARKAM. Di rumah AL-ARKAM BIN ABI AL-ARKAM, RASUL mengajar mereka yang hadir setiap ayat al-Quran yang baru diturunkan.Kemudian dihafal serta diberi huraian yang jelas.Ia bertujuan memberikan kefahaman yang jelas kepada para sahabat tentang maksud sesuatu ayat yang diturunkan dan umat islam mempraktikkannya dalam konsep IBADAH dalam kehidupan seharian.

Di dalam dakwahnya,baginda mengibarkan panji-panji risalah TAUHID,mencuba menegakkan keadilan dan kebenaran bagi mencapai kebahagiaan di dunia dan di akhirat sana.Di dalam dakwahnya juga baginda menekankan di dalam diri umat islam ruh ubudiyyah bagi menjadikan umatnya hidup untuk mengabdikan diri kepada ALLAH swt. Baginda juga menanamkan ROH yang menjadikan umatnya tidak berputus asa dalam melaksanakan tugas-tugasnya demi menegakkan kalimah ALLAH TAALA.Selain itu juga dalam dakwahnya baginda menanamkan semangat bertanggungjawab terhadap apa yang dipertanggungjawabkan,,dan beliau sanggup menerima risiko dalam perjuangan dan tidak mudah putus asa dalam menyebarkan dakwah ALLAH swt.

Selain itu,baginda juga menekankan proses pembinaan sifat-sifat baik seperti baik hati, amanah,bertanggungjawab,bercakap benar,berani dan sebagainya dalam diri para sahabat.Antara dalil menunjukkan kepentingan kedudukan akhlak yang tinggi,firman ALLAH swt surah AL-QALAM ayat 3-4 yang berbunyi,,”Dan sesungguhnya engkau tetap beroleh pahala-pahala yang amat besar yang tidak putus-putus (sebagai balasan bagi menjalankan ajaran ISLAM). Dan bahawa sesungguhnya engkau mempunyai akhlak yang soleh dan cemerlang.”

Dalam pentarbiahannya, baginda melaksanakan program-program akhlak yang berterusan melalui contoh-contoh sifat mulia nabi-nabi yang terdahulu yang diceritakan di dalam al-Quran dan melalui “QUDWAH HASANAH” baginda sendiri. Rasulullah saw merupakan contoh utama dan ikutan yang terbaik bagi semua umat ISLAM. Sewaktu saidatina AISYAH ditanya tentang akhlak baginda,beliau menjawab:

“AKHLAK BAGINDA IALAH AL-QURAN”
 
 
Akhirun kalam,pentarbiahan secara berjemaah yang dilaksanakan oleh rasulullah saw sangat berkesan dalam penyampaian ilmu. Selepas kewafatan baginda, para sahabat meneruskan perjuangan dakwah sama seperti apa yang dilakukan oleh baginda RASULULLAH saw dengan mengumpulkan umat daripada jemaah yang kecil hingga seterusnya berkembang menjadi jemaah yang lebih ramai. wallahualam.
Advertisements
Kiriman Sebelumnya
Tinggalkan komen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: